Blue Flower

Dinsdag j.l. is in de gemeenteraad dierenwelzijn in Lelystad aan de orde gesteld door Ank van Rijnsoever van Opaplus.
Twee afgevaardigden van de stichting hebben deze vergadering bijgewoond.

Er is door Opaplus een motie ingediend die het college er toe moet bewegen het dierenwelzijn probleem in Lelystad serieus te nemen en dat de gemeente zijn wettelijke plicht met betrekking tot gevonden dieren binnen de gemeente grenzen moet uitvoeren. Het college vindt het het wel goed zo als het nu gaat en roept alleen maar dat Gaus alles moet opvangen, zij hebben er schijnbaar geen benul van waar het allemaal om gaat in Lelystad wat betreft dierenwelzijn. Er was zelfs een raadslid die zei de motie niet te ondersteunen en hij aangaf dat hij zich niet aan de wet hoeft te houden??
De motie is dan ook uitgesteld tot dat de desbetreffende wethouder met Gaus heeft gesproken.

 

De opvang van gevonden honden en katten is in de praktijk erg goed geregeld, als de dieren opgehaald worden door de dierenambulance wordt gekeken of zij een chip hebben, als deze chips geregistreerd staan worden bijna in alle gevallen de dieren door de dierenambulance weer thuis afgeleverd. Hier vraagt de stichting een bijdrage voor want er worden toch kilometers gemaakt. Als deze dieren geen aanwijsbare eigenaar hebben gaan ze naar Asiel Gaus, deze neemt en dieren aan en draagt daar ook de kosten van.
De gemeente vergoed zoals het in de wet staat geschreven twee weken van deze opvang. Daar zit dus het hele grote probleem, het asiel onderhoudt deze dieren veel langer om te zorgen dat er toch een goed huis voor hen gevonden kan worden.
De huidige subsidie dekt ongeveer de helft van de daadwerkelijke kosten die asiel Gaus maakt, de dierenambulance die de dieren bij het asiel brengt krijgt niets.
Het is dan ook jammer dat er erg veel negatieve reacties op de artikelen over dit onderwerp in de pers staan. Alle mensen die bij Gaus werken: petje af jullie doen het ontzettend goed.

De gemeenteraad denkt zeker dat wij de dieren de weg wijzen en zeggen dat ze maar op eigen gelegenheid bij het asiel moeten zien te komen.

Om dan nog maar te zwijgen over gewonde in het wild levende dieren zoals vossen, marters enz. die worden allemaal buiten de provincie gebracht omdat er in Flevoland geen opvangen zijn. Medische en transportkosten komen voor rekening van de stichting. Met andere woorden, de gemeente gedijt goed over de ruggen van anderen. Sommige van deze dieren hebben een beetje verzorging nodig en zijn gewoon te goed om in te laten slapen, als wildbeheer niet aanwezig is moet het dier naar de dierenarts. Kosten voor rekening van de stichting. Vanwege de zachte winter is het seizoen veel eerder begonnen en zien wij de kosten explosief stijgen.

Dus beste inwoners van Lelystad doen wij een beroep op U, wordt donateur zodat wij de dieren kunnen blijven helpen. Ieder bedrag is welkom NL11RABO0120275783.